MR. NUFF =)

Monday, May 23, 2011

kenapa aku rasa perempuan perlu bekerja....

assalammualaikum~~~

kenapa aku rasa perempuan perlu bekerja walaupun hasben adalah kaya raya.... mak ayah kaya raya....pakwe kaya raya dan yang sewaktu dengannya....

1) hasben/pakwe/parents atau sape-sape jelahh yang boleh saport kite kan.... mereka oppkoss ahh manusia kan.... manusia nihh hidup dekat dunia sementara kan....kita pon tak tahu bila nyawa kita akan ditarik oleh Allah s.w.t kan.... so aku rasa perempuan kene bekerja...yelaa mase supporters ni masih hidup boleh la tanggung diri kita...kalau dah pergi dulu sebelum kita... tak ke nayaa... so kene fikir ke depan okeyy....

2) "alahhh hasben i kaye...buat ape kerja...buat penat badan jerr.... baek i duduk rumah goyang kaki...." haaa goyang kaki lahh sangat.... buatnya hasben kau carik perempuan laen...tinggalkan ko... haa mase tu boleh lagi ke goyang kaki... so dalam hidup nihh tak perlu terlalu nak bergantung harap pada orang laen... usaha sendiri....dapat lelaki mithali bernaseb baek lah ko... dapat laki jenis cepat berubah hati.... nayaa jerr..... yelaaa hati orang kan... hari nihh kata sayang, ilebiyuuuu sayangg...abang sayangg ayang sorang jerr.... sampai mati ponn...ayang jerr dihati abang.... yelahh sangat tu kan.... ni ko baru bubuss siket laki ko dah muak tengok perot ko berlipat-lipat tuhh....haha so bekerjalahh.... kalau dia tinggalkan ko pon.... ko ada tempat bergantung....

3) "hasben i tak bagi i kerja laaa...dia suruh i duduk rumah jerr....jaga makan pakai dia... jaga anak..layan dia jerr....lagipun dia mampu tanggung i" wahh bagusnyaa.... memang sangat bagus kalau begini... selagi ada kudrat hasben ko akan bekerja dan tanggung family dia kan.... yelaa kena pikir kedepan...huhu kalau kudrat tu dah tak der cane...bukan mintak lahh...yelaa buatnyerr eksiden..patah kaki..patah tangan... disaat tu pulak ko tak bekerja...harap duet laki je kan.... cane cane cane

5) kos hidup sekarang sangat tinggi...tak same level dengan gaji kita pon...kene buat 2 kerja barulahh boleh nak senang siket.... kalu tak...tak merasa lahh... okeyy kalau baru kawen okeyy lahh kan...nak survive hidup tak laa susah sangat.... nanti dah beranak pinak haa ko tau lahhh... ada anak kecik pon tinggi kosnyaa....susu, pampers, baju, lampin, dll.... tu tak masuk lagi kalau saket ke kan.... so kalau ko bekerja dapat lahh kurangkan beban hasben ko... anak-anak nihh...makin usia dia meningkat...makin tinggi kehendaknya.... okeyy mase kecik nak basikal roda tiga..up siket dia nak basikal bmx, up siket nak motor pulak, up siket nak kereta pulak... macam tu laa lebih kurang andaiannya.... tak masuk lagi hal pendidikan anak-anak kan.... makin tinggi dia belajar...makin tinggilah kosnya...macam tu laa lebih kurang hipotesisnya....

kita sebagai perempuan atau isteri lahh senang cerita kan....(aku belum lah jadi isteri sapa-sapa lagi kan...haha) memang lahhh kena ikut cakap suami....berdosa besar kalau tak patuh.... boleh jadi dehaka...kadang-kadang si suami nihh takut nak bagi isteri dia kerja..takut isteri dia curang belakang dia...banyak dah kes kan...isteri skandal dengan bos laa...skandal dengan budak office laa... so kita kena lah bijak menggunakan kesempatan yang ada... bila orang dah bagi peluang tuhh...gunalah peluang tu baek-baek...bukan khianati..cewahh... bagi aku pulak kan...kalau nak curang tuhh...tak semestinya dekat tempat kerja jerr.... kalau duduk rumah pon boleh curang ape... sekarang ni macam-macam alternatif.... diri kita sendiri tu kena betul... niat tu kena betul...kalau dah kawen buat cara macam orang dah kawen...jangan nak menggedik sakan... konsep saling percaya mempercayai tu penting dalam perhubungan.... sebagaimana isteri percaya suami pergi kerja mancari rezeki...suami pon kenelah percaya si isteri ni jugak...jangan asik pikir -ve je...

kalau hasben tu memang jenis jeless tahap hantu kan...haha jenis sayang bini gilerr...tak bagi langsung bini tu kerje...ko kene lahh tahu any skill...contohnyaa menjahit ke....memasak ke... buat la bisness kecik-kecik...duduk rumah pon boleh ape menjana pendapatan...tak semestinya ko kene duduk opiss keje 8 jam sehari kan.... sekarang ni ramai je yang dok buat bisness online kan.... okeyy ape...jangan mase wat bisness tu ko menggedik dengan laki laen udahh....


motiff gambar???? sekadar hiasan...=p

segala luahan adalah pendapat aku sendiri... tak de kene mengene antara hidup dan mati okeyy... okeyy bye=)

3 comments:

HonEyBuNNy said...

ila pun nak kerja jugak2...hehe

wah2..semakin cantik berseri2 yer...;-)

key-one said...

palsu sume tuhh...haha

Anonymous said...

motif gambar??? nk tayang muka kamo cun la tu...x de motif lain yg masuk akal...hihi