MR. NUFF =)

Wednesday, December 25, 2013

cerita jerawat saya. penyelesaian masalah jerawat.

assalammualaikum......

tetiba kemain rajin update blog. hehe. okey saya nak share sikit pasal kisah jerawat saya. ceiii gaya macam dah tak de jerawat langsung. konon dah flawlessss sangat muka tu. okeyyy tak de la flawless muka. cuma dah better sikit la kan. 

okeyy kisah jerawat saya dah lama tercetus. sejak saya belum akil baligh lagi saya sudah berkenalan dengan pimple. jahatnyaaa jawatttt. hinggap dekat muka saya ni. gilaaa rare saya letak pic buruk dekat blog. tapi itulah saya sebenarnya. janganlah terpengaruh sangat dengan kulit licin mulus sebelum ni. kalau falawless pun dengan bantuan mekap dan camera 360. kulit saya tidak secantik uolzzz.

macam2 saya try pakai. produk dah macam2 produk. tabita pun penah try. jenis saya memang akan try produk tiga bulan. if tak de perubahan maksudnya tak sesuai dengan saya. so tabita tak sesuai dengan saya. tapi kakak saya pakai okey pulak. tak aci betul. saya stop dan saya try pakai avene. hmmmm tak sesuai jugak. jerawat menjadi2. nanah makin menjadi. pakai tanaka. alaa bedak sejuk tanaka tu. jalan laa jugak tanaka ni. tapiiiii bilang hilang jawat dia tumbuh balik. tah hape2. iyeke nora danish tu dok pakai tanaka???? 

malu hokeyyy. sedihh. macam2 perasaan. sobsss. sape yang pernah alami je akan tahu apa rasanya. bayangkan ada yang pernah cakap saya bela janggut. yelaaa, muka saya kira cerah la sikit. bila banyak jerawat merimbun dekat dagu akan nampak la perbezaan ketara di situ. nampak scary sangat. ada yang cakap saya macam zombie. sobss sobss. taip ni pun rasa nak nangis. kakak saya je faham perasaan saya. 

bila orang tegur malu sangat. salu cakap allergy. sebab saya memang allergy seafood. allergy mekap. 
mesti orang geli tengok muka saya banyak jerawat. yelaaa nanah penuh. saya tengok pun geli. saya nak pergi kerja pun malu. yaAllah tak terkata. memang low confident sangat. 

mehh tengok pic......
 pic bawah ni baru nak menjadi. stating la kiranyaaa. lepas tu dia membiak2. 

pic atas ni baru lepas buat rawatan resdung yang asap2 tu. disebabkan camera depan.so tak namak jerawat. tapi mua jadi kuninggggg. lepas tu jadi gelapppp muka. saya sangkakan lepas buat resdung muka okey sikit. no okeyyyy. lagi teruk. jerawat makin bengkak.

okeyyy ini pic selepas sebulan mendapatkan rawatan. before tu pakai camera 360. seeeee punyalah teruk kan. tu pakai magic skin tu. yang selepas camera biasa. okey lah sikit. still ada scar. alhamdulillah. kita ikhtiar kan.

saya mendapatkan rawatan dekat klinik pakar kulit. ramai kawan2 cadang pergi new york skin solution. idakkk la saya nak pegi. baik jumpa pakar dermatologist terus. alhamdulillah dah okeyy. dokter pesan tak mo stress. minum air banyak. kurangkan makan benda manis. tak mo pakai mekap yang bukan water base. 

ini laaa serba sedikit cerita jerawat saya. semoga bermanfaat untuk anda. cewahhh. hehe. :) oleh itu pesanan saya. if ada kawan yang ada problem jerawat teruk tak mo la kondem sesuka hati. mengutuk muka nacam katak puru laa. geli la dll. mungkin sekarang korang cantik. kulit licin macam telur ayam kononnyaaa. nak tegur pun, tegur lembut2. 

sekian sahaja bebelan daripada saya maswani ar. :)

4 comments:

dayangredzuan said...

ade jerawat pun comel dah..
xde jerawat tambah2 comel la kak keyone..
hihi miss you pulak tetibe

Shahiswan Osman said...

ade kawan cm nie gk...so solution dy cmner ea...jmpa pakar kulit trus ke...jd cmnie sebb pakai bdak sjuk tanaka

Shahiswan Osman said...

salam..sy da kwn kne cmnie gk sebb pakai tanaka bdak sjuk...so cmner awk solve the problem..g pakar kulit trus ke or de amik pe2 ubat luar ntuk cure kn.

Nurin Hawa said...

huhu.. kdg2 jerawat ni blh buat kite down.. kurang keyakinan diri.. Jom Klik Cara Atasi Jerawat.. Banyak yang boleh dikongsi