MR. NUFF =)

Wednesday, February 16, 2011

ini info mengenai contact lense=)

assalammualaikum....hepi wednesday....=p

okeyy i buat entri pasal contact lense sebab ade laa orang request suruh buat.... nak tau sume pasal contct lense katanyaaa.... tak de laa ramai yang tanye... ade la sorang dua...kate over kan...kakaka

i akan citerr stakat yang i tau jelaa.... dan berdasarkan pengalaman i sendiri....weeeeeeee....

okeyy diakui diri ini rabun sejak usia 13 tahun...ololololo mase tuhh tak mengenali ape itu contact lense...juzz pakeiii spek poyo....macam-macam jeniss spect dah pakeii...baek berbingkai..tak derr bingkai...bingkai separuh...sume dah try.... sampei laa sekarang nihh pakei spek bingkai tebal kalerr hitam.... nak kontra dengan kalerr kulit yang putehh...(pitamm) kakakakaka

okeyy i merupakan manusia yang tidak suka pakai spect...sebab spect buat i kelihatan seperti mak cik mak cik.... dah la rupe i sudahh sedia matured.... pastu mengembangkan tudung i... paham tak kembangkan tudung tu cane??? tak paham abaikan.... =p

okeyyy nak tahu rupe contact lense boleh laa google atau pergi melawat kedai-kedai optik....=p

okeyyy....1st sekali...kalau dah beli contact lense...harusss beli ini...bukan harus... wajibbbunnn.... yelaa ko nak cuci lense pakei ape?? air paip kahh??? air oren kah??? no no no... air ubat ini okeyyy.... ade macam-macam jenis.... murah ade..maheii pon ade... ikot suke laa nak beli yang mane... i pakeii jenis yang tas nihhh...murah jerr.... kakaka

fungsi mende alah nihh cuci lense lepas pakai laa.... =) mule-mule basuh tangan bersih-bersih...pastu lap tangan dengan kain atau tisu dengan bersih...kemudian titiskan air nihh kat jari yang nak cabut lense.... pastu cuci siket tapak tangan dengan air nihh.... okeyyy paham tak??? tak paham eaa.... tak pe... kalo ade request buat video nanti...i buat aokeyyy.....*pitamm
ini namenyerr eye lotion.... ini tak wajibb.... terpulang pada korang laa nak beli ke tak... tapi i beli... weehooo=) fungsi bende ini ialah....kalau korang pakai lense dalam satu jangka masa yang panjang atau berada dalam air cond dalam satu tempoh masa yang lama... lense akan cepat mengering.... pastu mata akan pedih....so titiskan kan eye lotion sahaja okeyyy.... pastu akan rasa...wowww jelassnyerr muka kau...jerawat jeragat sume kelihatan...hahahaha.... rase cold la lebih kurang....weeeeee....
ini lagi satu jenis eye lotion yang i penah pakei... ini sangat best sebab kecik gilaa.... bubuh dalam purse pon tak da hal lahhh..... tapi lepas dah bukak satu...die tahan dua hari jerr... tak best laa mende nihh....hahaha
ini bekas lense.....=) kalau tak de bekas lense ko nak taruk kat mane lense ko?? dalam mangkuk??? ohh bolehh x de hal laaa..... suke hati laa.... hahahaha jangan sampai lense ko jadi gulaii dah laa....kakaka
bekas lense pulak ade macam-macam patern comel.... beli laa ikot kesukaan anda... bekas lense i kalerr biru.... weeeeee....
comel gilerr.... kat mane laa nak carik bekas lense camnihhh....=p haaaaaa....bekas lense nihh korang cuci sminggu sekali okeyy...nak cuci hari-hari pon bolehhh.... caranyerr mudah sajerr.... campur air panas dengan air mineral...(air paip pon boleh... tapi i kan over...kakaka) jadilahh air tuhh suam-suam kuku kan...rendam laa segala pengepit dan bekas lense nihhh.... dalam 5 minit angkat dan lap dengan kain atau tisu bersih.... =)

okeyyyy i tau korang nak cakap remehh pakai lense.... yerrrr diakui memang sangat remeh dah lecehh gilaaa.... kalau rase diri malas...tak yah la pakai... haa lense tak leh terendam lame tau... air harus ditukar hari-hari...kalau tak pakai.... untuk menjamin kebersihan lense tersebut.... kalau tidurrr jangan sekali-kali pakai lense...boleh buta tau dakk.... kalau demam pon dinasihatkan jangan pakai...sebab lense tu macam plastic... takot effect ape-ape pada kesihatan...sebab masa demam badan kita kan panas....

bagi perempuan...pakai lense dulu baru mekap okeyy.... =) dinasihatkan lagi...jangan berkongsi lense dengan orang laen...lense ialah hak mutlak anda...cewaahhhh....kakaka

dinasihatkan jangan pakai lense waktu malam...sebab bila malam mata kita kurang mendapat oksigen.... sebolehnyerr lense ni pakai 9 jam laa paling lama... kalau dahh rasa pedihh gila mata... cepat-cepat tanggalkan... lense koyak tak boleh pakai dahhh....

lepass tuhh lense ade tempoh-tempoh die kan.... bese kita dengar daily, sebulan, 3 bulan.... i ade dengar gak setahun... kalau yang daily orang kaya laa.....kakakaka lense sepasang bape puluh wohhh.... kalau setahun tuhh bese lense on9 nihh... i ragu-ragu dengan lense on9 nihh.... tahap keselamatan die i ragu-ragu... so better beli dekat kedai optik jelaa....

i penah pakai lense on9....dan i tak suka...wekkkk=p terpulang laa.... ini pendapat individu.... pandai-pandai laa memilih okeyyy.... mata kita sepasang jerr okeyyy.... jaga la bebaek.... =)

okeyy ini sajorr info mengenai lense...=)

2 comments:

Nurhasnatul Nabila said...

aku mao bekas lense ello kitty to...

sophie said...

Teringin nak pakai lens colour2..Hahahha.